Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και περιβάλλοντα


Οι έξυπνες δημόσιες υπηρεσίες, γνωστές και ως ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες ή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναφέρονται στη χρήση της τεχνολογίας για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. 


Προσφέρουν πολλές ευκαιρίες τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις: οι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για σπουδές στο εξωτερικό, οι πολίτες μπορούν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο και οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν φόρους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η ΕΕ εργάζεται για να βοηθήσει τις δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να κάνουν την αλλαγή στην ψηφιακή τεχνολογία, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη των έξυπνων δημόσιων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της ψηφιακής δεκαετίας. Επικεντρώνεται στη μείωση των εμποδίων στις δημόσιες υπηρεσίες και στη διασφάλιση της διασυνοριακής πρόσβασης σε αυτές.

Οι δράσεις που έχει ήδη αναλάβει η Επιτροπή περιλαμβάνουν:


  • διασφάλιση ότι οι ευρωπαϊκές πλατφόρμες μπορούν να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους
  • χρηματοδότηση έργων ηλεκτρονικής συμμετοχής μεγάλης κλίμακας
  • ενθάρρυνση των δημόσιων υπηρεσιών, των επιχειρήσεων και των πολιτών να ανταλλάσσουν λύσεις μέσω της πλατφόρμας JoinUp · υποποίηση ηλεκτρονικών μητρώων υγείας
  • Δημιουργία του τεχνικού συστήματος «μόνον άπαξ», το οποίο συνδέει τις δημόσιες αρχές της ΕΕ, ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν επίσημα έγγραφα και δεδομένα κατόπιν αιτήματος του πολίτη, εξαλείφοντας την ανάγκη των πολιτών να παρέχουν πληροφορίες στις αρχές εάν άλλη αρχή κατέχει ήδη τις εν λόγω πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή (εφαρμόζει στην πράξη την αρχή «μόνον άπαξ»).

Μια βασική πτυχή των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών είναι η διασφάλιση ασφαλούς ψηφιακής ταυτότηταςEN•••. Έχοντας μια ψηφιακή ταυτότητα μας επιτρέπει να αποδείξουμε ποιοι είμαστε — ή τι επιχείρηση έχουμε — σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Η ΕΕ στηρίζει την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων σε ολόκληρη την Ευρώπη


Όπως και οι έξυπνες δημόσιες υπηρεσίες, οι έξυπνες πόλεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων και χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα για να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας της πόλης. Για παράδειγμα, οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας μας βοηθούν να δούμε αν ένα κτίριο θερμαίνεται αποτελεσματικά. Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα που συλλέγονται για τις μεταφορές μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την οδική χωρητικότητα και να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι έξυπνες πόλεις δημιουργούν επίσης άμεσα οφέλη για τους πολίτες, όπως ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και στήριξη για τη γήρανση του πληθυσμού.

0 Σχόλια